pregoner.es | Diario online de la comarca de l'Alacantí

“Hem aconseguit que la Biblioteca de Sant Joan siga una cuina i no simplement un supermercat”

El Col·legi de Bibliotecaris llança una campanya per a animar a les biblioteques a modernitzar-se i posa com a exemple a Sant Joan

Clara Rodríguez: “És un reconeixement molt merescut a la creativitat de tot el personal de la Biblioteca”

Des de la Biblioteca animen a tothom a fer ús del ‘makerspace’, a construir ‘bibliocasitas’ i a participar en els programes i activitats de LABoratori

L. BAGUR | VÍDEO: PEDRO IRLES | CULTURA- A principis de 2011 la Biblioteca es va traslladar a la seua actual ubicació, un espai molt més gran, amb més sales i possibilitats. L’equip, amb Conxa Gosálbez al capdavant, venia d’una biblioteca en la qual ja no cabien més llibres. Per no parlar d’organitzar actes: cada vesprada que feien un contacontes, la biblioteca es tancava.

En el nou emplaçament podrien fer moltes més activitats d’animació a la lectura i d’altres no estrictament bibliotecàries. Podien aconseguir que la gent es coneguera i usara de forma autònoma l’espai, que d’aquesta forma faria honor al nom de “Centre Social”. Així, en 2014 van crear el segell LABoratori i ara el Col·legi de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana ha reconegut la labor de Sant Joan distingint-la com una “biblioteca inquieta”, un espai on es fa molt més que prestar llibres. Per a saber més i signar el manifest de la campanya, segueix aquest enllaç.

LABoratori, més enllà de l’estrictament bibliotecari

Per a crear LABoratori, el personal de la Biblioteca es va basar en el concepte makerspace que ja es desenvolupava en alguns punts d’Estats Units. Fa referència a un entorn per a l’aprenentatge col·laboratiu; un lloc on gent de diferents perfils es reuneix per a adquirir noves habilitats i desenvolupa de pas llaços comunitaris. A Sant Joan LABoratori és una sala amb eines i materials per a construir o millorar objectes, però també un concepte “que ha revolucionat la nostra forma de pensar en la biblioteca com a lloc fonamental per a afavorir l’educació creativa, permanent i informal”, segons descriuen des del propi centre.

Clara Rodríguez: “És un nou model de biblioteca, una biblioteca creativa, de creixement personal i de formació”

Arrancar no va ser fàcil. De fet, segons explica Conxa Gosálbez, “encara que portem anys donant la llanda amb açò, es pot dir que estem començant”. I és cert, perquè no deixen de pensar i repensar propostes per a ampliar els usos del Centre Social. Al principi van organitzar un taller de construcció de llibres. Va ser un èxit, però quan el taller va acabar i van deixar instruccions i materials en la sala LABoratori amb l’objectiu que els usuaris construïren els seus llibres de forma autònoma, açò no va succeir.

Activitats dirigides diverses i per a totes les edats

Van provar altres fórmules amb poc èxit, així que a poc a poc van començar a plantejar tot un elenc d’activitats dirigides que a priori sorprenen en una Biblioteca, com les classes d’hort urbà en tests o els tallers científics del programa “Experimenta amb nosaltres”.

El segell LABoratori infantil engloba les activitats per a menors. Hi ha hagut i hi ha tallers per a construir el teu propi llibre, contacontes, concerts, programació amb arduino, lectura amb gossos entrenats, taller de construcció de joguets de cartó…

Foto cedida per la Biblioteca de Sant Joan

Paral·lelament ja se celebrava amb molt èxit el programa “Què saps?: vine a la Biblioteca i conta-ho”. Segueix fent-se hui en dia i representa molt bé el concepte d’aprenentatge col·laboratiu perquè consisteix en que qualsevol persona acudisca al Centre Social per a compartir de forma desinteressada la seua saber. En aquests anys han impartit conferències persones amb perfils molt variats: un pediatre, una neuròloga, psicòlegs, una experta en meditació…

En 2017 es van organitzar tallers de reciclatge i transformació de mobles per a adults. Ara ja no es fan en la Biblioteca, però un grup d’antics alumnes va cada setmana al LABoratori a seguir creant i compartint. Per fi Sant Joan té un markerspace com els originals, amb persones que ho usen de forma autònoma.

Foto cedida per la Biblioteca de Sant Joan

Quan la sala LABoratori es va convertir en un vertader makerspace

El centre de bricolatge AKÍ es va posar en contacte amb la regidoria de Cultura per a oferir la seua col·laboració. Javier Yebes era regidor en eixe moment i els va proposar participar en el programa “Què saps?” Però el personal de la Biblioteca va veure tan bona predisposició per part del responsable de AKÍ que van parlar-li de LABoratori. La tenda va aportar un banc de treball i algunes eines i va fer descomptes en altres materials. A més, va haver-hi tallers pràctics sobre l’ús d’eines de fusteria a càrrec del personal del centre de bricolatge.

Sant Joan té la tercera “bibliocasita” d’Espanya que forma part del moviment “Little Free Library”

Aprofitant el nou banc de treball, les sessions formatives i els descomptes en material de AKÍ, el personal de la biblioteca va construir una “bibliocasita” per a animar als usuaris a construir les seues pròpies. Una “bibliocasita” és, com es dedueix pel seu nom, una petita construcció amb forma de caseta en la qual es dipositen llibres que qualsevol persona pot agafar. Encara que la Biblioteca és l’encarregada de reposar els llibres, els usuaris que ho desitgen també poden fer-ho. Aquestes petites biblioteques-bústia van ser ideades per l’ONG “Little Free Library”, que té presència a tot el món. Sant Joan va registrar la seua, que en l’actualitat està situada en el Centre de la Joventut, i va resultar ser la tercera “bibliocasita” d’Espanya.

Una biblioteca ha de ser un punt de reunió, un punt de fer, un punt de debat; un lloc on els veïns ens trobem per a infinitat de coses

Actualment un usuari de la Biblioteca, Pepe García, acudeix regularment al makerspace LABoratori a construir la seua pròpia “bibliocasita”. Encara que insisteix en que solament és un aficionat i li falten destreses tècniques, la veritat és que a la seua “bibliocasita” no li falta detall -ha fet fins a les teules una a una-. No obstant açò, fa una crida a tots els fusters jubilats del poble perquè gaudisquen com ell d’un espai com LABoratori.

Preguntat sobre si li sorprèn trobar una cosa així en una biblioteca, Pepe García respon que no amb rotunditat: “Una biblioteca ha de ser més que un mer contenidor i dispensador de llibres, que ja és, sinó bastant més coses: ha de ser un punt de reunió, un punt de fer, un punt de debat. Un lloc on els veïns ens trobem per a infinitat de coses. Una biblioteca no té fi”.

Les dificultats pressupostàries de la biblioteca

En el pressupost municipal que es va aprovar en 2016 es van eliminar partides específiques de la Biblioteca, com per exemple una destinada a organitzar activitats d’animació a la lectura. No obstant açò, s’han seguit organitzant tot tipus de tallers i esdeveniments com contacontes, sessions de lectura amb gossos entrenats i fins a concerts per a públic infantil perquè la regidora de Cultura, Clara Rodríguez, ha tirat mà del pressupost global de l’àrea.

Amb un pressupost digne es podrien fer encara moltes més coses perquè il·lusió i ganes no falten

Un altre problema fonamental és que a penes s’ha pogut comprar llibres. El govern local no ha aprovat un pressupost des de 2016, per la qual cosa porten dos anys funcionant amb aqueix mateix pressupost prorrogat. Açò suposa que no es poden fer inversions, i l’adquisició de llibres és una inversió. “Hem hagut de fer modificacions pressupostàries per a poder comprar alguns llibres”, explica Rodríguez.

El perquè no s’ha aprovat un nou pressupost té diferents causes. Al principi l’alcalde, Jaime Albero (PSOE), i l’en aquells dies regidor d’Hisenda, Llorens Román (Compromís), es culpaven mútuament del retard. La resta de grups en el govern es va unir a l’encreuament d’acusacions. Compromís va deixar el Govern i va ser Santiago Román qui es hixo càrrec d’Hisenda. El regidor de Decido (avui en Ciudadanos) va declarar en reiterades ocasions que ell elevaria a Ple un nou pressupost, però no ha succeït.

Comentar

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.