pregoner.es | Diario online de la comarca de l'Alacantí
Francis Mojica (UA) recibe el premio Albany de medicina

Francis Mojica, primer espanyol que rep el prestigiós Premi Albany

La tecnologia guardonada està sent utilitzada per a intentar modificar gens i bloquejar el VIH i intentar canviar l’ADN dels mosquits que transporten el virus del Zika perquè no puga ser traspassat als humans; en un futur podria guarir defectes genètics com la distròfia muscular, eradicar el càncer i permetre el trasplantament d’òrgans de porcs a humans

REDACCIÓ- El microbiòleg de la Universitat d’Alacant Francisco Martínez Mojica va rebre ahir a Nova York el premi Albany, un dels guardons més prestigiosos dels EUA en l’àmbit mèdic, pel seu destacat paper en el desenvolupament de la tecnologia d’edició genètica CRISPR-Cas9. Mojica està considerat el pioner en el desenvolupament de la tecnologia CRISPR, i és el primer espanyol que ha rebut un Albany.

“La seua contribució fonamental al coneixement dels components dels bacteris durant més de dues dècades el converteix en un investigador capdavanter en aquesta matèria”, va subratllar l’Albany Centre en la seua missiva sobre Mojica, que aspira al pròxim Premi Nobel de Medicina i Química.

En la cerimònia, que va tenir lloc a la localitat novaiorquesa d’Albany, es va lliurar el premi a quatre científics més que també han contribuït en la investigació: la francesa Emmanuelle Charpentier, la nord-americana Jennifer Doudna, l’argentí Luciano Marrafinni i el xinès Feng Zhang.

Els cinc investigadors van ser reconeguts amb el premi Albany per les seues importants contribucions en el desenvolupament de la CRISPR-Cas9, que permet als científics eliminar i reemplaçar seccions d’ADN en les cèl·lules de qualsevol organisme, incloent-hi l’humà. “CRISPR-Cas9 ha revolucionat la investigació biològica de desenes de milers de laboratoris arreu del món”, considera Albany Medical Center.

Les seues possibles aplicacions en un futur inclouen la seua habilitat de guarir defectes genètics com la distròfia muscular, eradicar el càncer i permetre el trasplantament d’òrgans de porcs a humans

A més, la tecnologia està sent utilitzada per a intentar modificar gens i bloquejar el VIH, i intentar canviar l’ADN dels mosquits que transporten el virus del Zika perquè no puga ser traspassat als humans.

Poques vegades un descobriment recent ha transformat un camp d’investigació complet com ho ha fet la recerca biològica CRISPR“, va apuntar Vicent Verdile, degà de la Universitat Mèdica d’Albany i membre del Comitè de Selecció del Premi Nacional Albany.

Fins ara, el premi Albany, que està dotat amb una recompensa econòmica total de 500.000 dòlars, havia sigut concedit a un màxim de tres investigadors, però enguany s’ha fet una excepció i es reconeixen les importants contribucions dels cinc investigadors.

Comentar

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.