pregoner.es - Diario online de la comarca de l'Alacantí

Un robot per a millorar l’atenció de persones amb dany cerebral adquirit

La UA lidera el projecte Retogar que integra, a més del robot, aplicacions de realitat virtual i interfícies per a monitoritzar els moviments de persones dependents dins i fora de la llar

REDACCIÓ | SAN VICENT- Millorar l’autonomia i l’atenció de persones amb dany cerebral adquirit i dependents és el repte científic i tecnològic del projecte Retogar liderat pels investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII) de la Universitat d’Alacant, Miguel Cazorla i José García. Des del passat mes de gener i fins al 2019, els experts s’han centrat en aquest projecte d’investigació bàsica que integra aplicacions de realitat virtual i interfícies 3D, com també sensors per a monitoritzar els moviments d’aquest tipus de pacients.
En concret, Retogar es basa en el disseny d’un ambient intel·ligent amb sensors d’alerta i geolocalització per a detectar escenaris de risc dins i fora de la llar com errors d’orientació, dificultats motores o visibilitat reduïda per hemiplegies entre altres situacions. I, d’altra banda, en el desenvolupament d’un robot social per a millorar la interacció amb el pacient en la rehabilitació física i cognitiva d’aquest i, fins i tot, per a acostar objectes i reconèixer facialment el seu estat d’ànim. “A més d’interactuar, guiaria el pacient en l’ordre dels exercicis terapèutics o activitats del dia a dia com prendre la medicació o raspallar-se les dents”, afig Miguel Cazorla.
Per a aconseguir un assistent integral, l’equip d’investigadors de l’IUII treballa sobre el robot comercial model Pepper per a, com explica Cazorla, “programar-lo amb conductes i escenaris habituals al mateix temps que se li dotarà de capacitats d’interacció natural mitjançant noves tècniques de processament de llenguatge natural combinats amb atenció visual i aprenentatge profund”.
Tots els reptes tecnològics tractats en el projecte Retogar seran provats en escenaris d’interior i exterior amb pacients reals gràcies a la col·laboració de la Fundació Casaverde, dedicada a la rehabilitació neurològica i física de persones en situació de dependència, amb la qual la UA ja manté acords de col·laboració.
L’atenció de persones dependents és una de les línies prioritàries d’investigació de l’Institut d’Investigació Informàtica de la Universitat d’Alacant. De fet, Retogar parteix d’un projecte fet entre el 2014 i el 2016 el resultat del qual va ser la creació d’un innovador dispositiu multisensor capaç d’adaptar-se de forma personalitzada a les necessitats dels pacients discapacitats per a fer teràpies de rehabilitació, tant motores com cognitives.
El projecte té el finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat, dins del Programa Estatal d’I+D+i orientada als Reptes de la Societat, cofinançat amb fons europeus Feder. Participen, a més de la Universitat d’Alacant, investigadors de la Universitat Rey Juan Carlos i la Universitat de Granada.

Comentar

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.