pregoner.es - Diario online de la comarca de l'Alacantí

Antonio Madrigal reb el premi Notari de l’Humor de la Universitat d’Alacant

“Un humorista versàtil i obert que no es tanca en un sol tema i que també hi posa una mica d’humor negre”

L’exposició d’humor gràfic ‘Home ric, homes pobres: Desigualtat’ romandrà oberta al públic fins al 7 de juny

Antonio Madrigal | FOTO: UA
REDACCIÓ | CULTURA- El dibuixant Antonio Madrigal va rebre ahir, dimecres 17 de maig, el premi Notari de l’Humor de la Universitat d’Alacant durant l’acte central de les XVI Jornades d’Humor Social. A més del guardonat, a l’acte van asistir el director del Servei de Cultura, Faust Ripoll, del dibuixant Enrique Pérez, impulsor d’aquestes jornades.
Les jornades d’enguany dediquen l’exposició a la desigualtat, amb el títol ‘Home ric, homes pobres: Desigualtat‘, una mostra que romandrà oberta al públic fins al 7 de juny a la sala Aifos de la Facultat de Filosofía i Lletres III, gràcies al suport de Federació de Caricaturistes d’Espanya (FECO-Espanya).
‘Home ric, homes pobres: Desigualtat’ es compón d’un total de 61 dibuixos de 44 autors internacionals han sigut triats per a donar forma a l’exposició. Enrique Pérez, comissari de la mostra, detalla que s’han seleccionat aquests 61 dibuixos entre un total de 136 presentats, obres d’autors espanyols, cubans, colombians i argentins. El comissari destaca una dada que segueix sent una constant en aquesta edició: dels 44 autors només 4 són dones.
Juli Sanchis, vicepresident de FECO-Espanya assegura que el tema triat per a enguany, la desigualtat, respon a la necessitat de denúncia de situacions d’actualitat. “Actualment, centenars de milers de persones han d’escollir entre menjar o calefacció, menjar o medicaments, menjar o pagar el lloguer“, afirma. Sanchis assegura que l’OCDE ha diagnosticat que l’economia espanyola ha millorat però la pobresa i l’exclusió social han augmentat, els rics són més rics i la resta més pobres a causa que l’estat de benestar es distribueix cap amunt. “És vergonyós que les ONG estiguen traient al Govern les castanyes del foc amb menjadors socials i bancs d’aliments”, hi afig.
Un dels treballs que s’exposen a la mostra | ORTIFUS

Antonio Madrigal, dibuixant des dels quintze anys

Antonio Madrigal va nàixer a Melilla l’any 1940, però quan tenia 5 anys se’n va anar a viure a Segòvia, on va estudiar en l’Escola d’Arts i Oficis abans de traslladar-se a Madrid i matricular-se en Belles Arts. També va estudiar a la Facultat de Dret i, l’any 1971, a l’Escola Oficial de Periodisme.
Als 15 anys va publicar els primers dibuixos en Don José, un setmanari d’humor, suplement del diari España, dirigit per Antonio Mingote, que només va durar tres anys. L’any 1969 va dibuixar en els periòdics Informaciones, Arriba i Nuevo Diario i a l’any següent es va incorporar a La Codorniz, dirigida per Álvaro de la Iglesia. En aquesta revista va publicar fins a poc abans de la seua desaparició definitiva dels quioscos (1978).
Madrigal va ser un autor important d’aquesta en l’última etapa, i hi va publicar una gran quantitat d’acudits i també va fer moltes portades amb els seus dibuixos plens de sarcasme i amb un estil que a voltes podia resultar feridor. L’escriptor Iván Tubau va comentar sobre el seu estil: “Madrigal és un humorista versàtil i obert que no es tanca en un sol tema i que també hi posa una mica d’humor negre”. Madrigal critica la incultura, la intransigència i sobretot l’estupidesa i diu que no li agraden ni l’humor de “sal grossa” ni el que es fa amb ànim venjatiu.
Va participar en diversos mitjans com La Golondriz (successora de La Codorniz), Gaceta Ilustrada, Telva o La Actualidad Española, entre d’altres, però l’any 1978 va iniciar una col·laboració que encara avui dura en el periòdic de la seua ciutat, El Adelantado de Segovia. L’any 1998 va participar en A las barricadas juntament amb altres dibuixants com Forges, Gila o Romeu. La publicació era un suplement setmanal de la revista Interviú.
A més, s’ha dedicat a altres activitats com la pintura i ha fet exposicions en ciutats com Segòvia, Osuna, Madrid, Tarragona, Salamanca, Soria i fins i tot a Itàlia. També va fer decorats i dibuixos animats per a televisió i va participar en el curtmetratge La leyenda del acueducto (2011), en referència al de la seua ciutat d’adopció, i fins i tot ha construït maquetes de carrosses per a desfilades.
La seua trajectòria s’ha vist reconeguda amb diversos premis com el Paleta Agromán, que ha guanyat tres vegades (els anys 1976, 1985 i 1992), el Premi Mingote, atorgat per la Premsa Espanyola, el 1999 i el Premi Lorenzo Goñi del 2014 de l’Ajuntament de Jaén. També ha sigut distingit amb la Torxa de Plata en l’Olimpíada de l’Humor de València i nomenat Catedràtic d’Honor de la Càtedra d’Humor Gràfic de la Universitat d’Alcalá d’Henares. La trajectòria artística de Madrigal pot resumir-se amb aquesta frase seua: “¡Que me quiten lo pintao!”.

 

Comentar

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.