pregoner.es - Diario online de la comarca de l'Alacantí

Presentació del llibre pòstum de Rafael Ródenas en la Seu Ciutat d’Alacant

El largo camino hacia la escuela pública maestros, niños y escuelas en el Madrid del antiguo régimen serà presentat pels catedràtics Enrique Giménez i Juan Martínez i els professors Mario Martínez Gomis i Ángeles Ródenas, també filla de l’autor

Foto: TONY GARCÍA

REDACCIÓ | ALACANT- El largo camino hacia la escuela pública maestros, niños y escuelas en el Madrid del antiguo régimen és el títol de l’obra pòstuma de Rafael Ródenas que ara veu la llum de la mà del Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant, i que serà presentada hui, dijous 9 de març, a les 20 hores, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4).

L’acte comptarà amb les intervencions d’Enrique Giménez, catedràtic d’Història Moderna de la UA, Mario Martínez Gomis, professor d’Història Moderna de la UA, i Juan Martínez Leal, catedràtic d’Història d’ensenyament mitjà, així com la seua filla Ángeles Ródenas Calatayud, també professora de Filosofia del Dret de la UA.

Rafael Ródenas Vilar va deixar a Alacant l’empremta del seu magisteri com a membre del claustre docent del Centre d’Estudis Universitaris (CEU) –avui Universitat d’Alacant– i, també, com a catedràtic d’Història en els dos primers instituts de la ciutat.

El largo camino hacia la escuela pública maestros, niños y escuelas en el Madrid del antiguo régimen

Amb aquesta publicació, l’autor ofereix molt més del que indica el títol. No solament és la història dels intents per reglamentar la professió de mestre des de posicions gremials fins a governamentals, orquestrats durant les reformes de Carles III en el segle il·lustrat i que van entrar en la contemporaneïtat per a donar forma a l’”escola pública”. El llibre descriu, a més, les condicions en què es desenvolupava l’ensenyament primari en aquella època: des de la condició social del professorat i l’alumnat, passant per la metodologia usada en les aules, els continguts de l’ensenyament, els horaris, les qüestions disciplinàries, la indumentària, els exàmens i certàmens, fins als indicis d’algunes biografies de docents i discents. A penes queda res en el tinter en aquest ampli mural sobre la vida escolar. I aquest és un altre dels grans mèrits del llibre: la condició de text de consulta obligada per a continuar estudiant d’una manera total la història de l’educació a Espanya.

Comentar

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.