pregoner.es - Diario online de la comarca de l'Alacantí

El Premi Nacional d’Investigació, Juan Luis Vázquez, ofereix la ponència ‘La poderosa influencia de las matemáticas en el mundo actual’

Amb aquesta conferència es posa en marxa l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant

REDACCIÓ | ALACANT- El reconegut científic i investigador Juan Luis Vázquez, Premi Nacional d’Investigació, oferirà el dijous 26 de gener a les 19 hores la conferència ‘La poderosa influencia de las matemáticas en el mundo actual’, en la Seu Ciutat d’Alacant (c/ San Fernando, 40). 

Amb aquesta ponència s’inicia l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu. L’acte inaugural de la vesprada comptarà amb l’assistència del vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, la vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, Amparo Navarro, la directora de l’aula, Ana Laguna, i el director del Departament de Matemàtiques de la UA, Miguel Ángel Goberna, que presentarà el convidat, Juan Luis Vázquez. 
L’aula abordarà diferents temes d’interès en l’àmbit científic i tecnològic amb l’objectiu principal d’acostar-los a la societat des de l’excel·lència científica però amb una perspectiva de divulgació i entreteniment. 
Juan Luis Vázquez és professor emèrit i catedràtic de Matemàtica Aplicada en la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). És Premi Nacional d’Investigació Julio Rey Pastor (2003), membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, i doctor honoris causa per la Universitat d’Oviedo. 
En la xarrada descriurem una història sorprenent que transcorre en els quatre últims segles, de Newton a nosaltres. Després de la invenció del càlcul, que és el gran instrument matemàtic per a descriure un món en canvi continu, la ciència moderna va poder assentar-se fermament. 
En un procés continuat, a voltes pausat, a voltes vertiginós, es van constituir les disciplines físiques, algunes de les quals mons no somiats ni intuïts, i que avui dia són la base fonamental de la nostra societat. En els últims decennis hem presenciat la transició al món de la informació, les dades i les imatges, en què les matemàtiques són el fil ocult que controla el flux d’un món nou, real i virtual alhora. 
Parlarem d’alguns dels molts camps en què el càlcul és el mag ocult al qual sempre es recorre, subtil, ferm i poderós. Darrere de tot això els matemàtics veuen l’harmonia oculta dels nombres i les funcions, la bellesa i unitat que ja hi va veure Newton. I hi ha un veritable oceà encara per descobrir, sabem on pot estar, i serà l’àrdua i emocionant tasca de les noves generacions. Sense matemàtiques no hi haurà paradís en aquest món.

Comentar

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.