Enguany s'han instal·lat més nius artificials i zones de fang per tot el poble, així com menjadors i abeuradors en el Parc Municipal


Cada parella d'oroneta cuablanca (Delichon urbicum) menja entre 1.500 i 2.000 insectes al dia en els dos mesos que passen niant amb les seues cries


Niu artificial a la façana de l'Ajuntament | FOTO: ZOWY VOETEN

REDACCIÓ | SANT JOAN- L'àrea del Medi ambient de Sant Joan ha représ la campanya ambiental de recuperació de l'oroneta cuablanca iniciada en 2016, un projecte pioner a escala nacional que busca garantir la supervivència i la conservació de la biodiversitat local.

Amb l'arribada del període primaveral, molts exemplars d'oroneta cuablanca -així com altres espècies migratòries comunes- tornen a visitar el municipi amb la finalitat de criar. Per facilitar el costós procés de creació de nius i afavorir la cria d'esta espècie protegida, s'ha procedit a la col·locació de nius artificials en diversos edificis públics del municipi, com l'Ajuntament, El CEIP Lo Romero, APSA o en el terrat del Centre Cultural.

A més, s’han intensificat les zones de fang per a la seua construcció en zones freqüentades per l’espècie ja que per a crear un sol niu, l'oroneta cuablanca pot arribar a realitzar més de 2000 viatges i recórrer més d'1 km en cadascun d'ells.

Informació per als veïns


Una altra de les novetats és que es va a facilitar als propietaris d'habitatges amb nius en les seues façanes informació i assessorament per a evitar les molèsties que aquestes aus poden ocasionar sense necessitat de destrossar els seus nius per a contribuir d'aquesta forma a la seua conservació. De fet, és una espècie protegida, com totes les aus insectívores, i destruir els seus nius està penat per llei.


Nius i excrements en una casa del Carrer La Mar | FOTO: ZOWY VOETEN

Xarrades per a escolars


Estes accions vénen acompanyades d'una part pedagògica fonamental destinada a donar a conéixer esta i altres espècies que podem trobar a Sant Joan. El biòleg Roque Berenguer està visitant estes setmanes els centres escolars per aproximar als estudiants les aus característiques del municipi i informar sobre la campanya de conservació de l'oroneta cuablanca.

Saber que els seus nius estan protegits, que s'alimenten de més de 1.000 insectes al dia o estar al corrent de què fer si tenim un en la nostra façana, és fonamental per a què la campanya tinga un efecte positiu, ajude a donar a conéixer la biodiversitat del municipi i, sobretot, contribuïsca a respectar-la.

Xarrada a càrrec de Roque Berenguer | FOTO: AJUNTAMENT DE SANT JOAN

A les sessions també s'anima als alumnes a cercar els nius de la localitat i a omplir unes fitxes, de manera que participen activament en esta campanya.

En este sentit, Sergio Agueitos, responsable de Medi Ambient, incideix en "la importància d’implicar a les noves generacions per garantir la conservació de la fauna urbana i construir una societat respectuosa amb el nostre entorn".

Recursos per a localitzar els nius


A més, es reparteix un tríptic informatiu al final de les sessions on apareix tota la informació relativa a l'oroneta cuablanca i a la seua conservació, incloent-hi un mapa en el qual es poden localitzar els cents de nius que s'alberguen al llarg del terme municipal.

Menjador al Parc Municipal | FOTO: ZOWY VOETEN
Este mapa es pot consultar també de forma online, on s’inclouen fotografies dels nius en cadascuna de les localitzacions que ajuda a tenir una referència visual i poder trobar-les d'una forma molt més senzilla.

Per últim, la campanya de conservació pretén protegir a altres espècies com el carboner comú o el teuladí. Estes aus comunes no estan exemptes de l'amenaça que suposa la falta de condicionament dels centres urbans, per la qual cosa s'han incorporat al paisatge urbà menjadors i abeuradors, com el situat en el parc municipal a prop de les caixes-niu que es van col·locar en la temporada passada.

El teuladí també també és una espècie amenaçada | FOTO: ZOWY VOETEN


Notícies relacionades


Publicar un comentario

 
Top