pregoner.es - Diario online de la comarca de l'Alacantí

Quatre dies per a gaudir a fons dels museus d’Alacant

Del 18 al 21 de maig, la programació proposa visites guiades, teatralitzades i lliures a diverses exposicions, espectacles de dansa, tallers creatius, projeccions cinematogràfiques, concerts i conferències

Museu d’Art Contemporàni d’Alacant, MACA | FOTO: TONY GARCÍA

REDACCIÓ | ALACANT- 
Deu centres expositius d’Alacant s’uneixen per cinquè any consecutiu per a celebrar una nova edició del Dia dels Museus a la ciutat amb motiu del Dia Internacional dels Museus (DIM).  El Centre Cultural Les Cigarreres, l’Institut de Cultura Juan Gil Albert, la Llotja de Peix, el Museu d’Aigües d’Alacant, el MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant), el MARQ (Museu Arqueològic d’Alacant), el MUA (Museu de la Universitat d’Alacant), el MUBAG (Museu de Belles Arts Gravina), el Museu Nova Tabarca i el Museu Volvo Ocean Race participen en aquesta iniciativa cultural que va sorgir l’any 2012 gràcies a l’esforç i al treball conjunt dels responsables d’aquestes entitats.
Els centres expositius alacantins han organitzat una àmplia i diversa programació conjunta amb una jornada de portes obertes i horaris especials. Del 18 al 21 de maig, la programació proposa visites guiades, teatralitzades i lliures a diverses exposicions, espectacles de dansa, tallers creatius, projeccions cinematogràfiques, concerts i conferències, per a tots els gustos i edats.
Els visitants disposaran d’un passaport que hauran de segellar al final de cada visita i amb el qual podran optar a un obsequi una volta obtingut el cinquè segell. Els passaports es poden recollir des d’avui en els deu centres participants i podran començar a segellar-se a partir del dijous 18 de maig.
A més, el programa inclou un conjunt d’instal·lacions titulades ‘Arquitectures efímeres i controvèrsies culturals’, realitzades per estudiants de tercer d’Arquitectura de la UA, que s’obriran al públic el dijous 18 de maig a Les Cigarreres, MUBAG, Institut de Cultura Juan Gil Albert, La Llotja, Museu Aigües d’Alacant, MACA i MUA, obert a premsa i fotògrafs que vulguen prendre imatges de les instal·lacions.

Programació especial en el MACA, el MUBAG, el MARQ i el Gil-Albert

El MACA exposarà les fotografies del concurs ‘Sol per aquesta vegada 06’ a partir del divendres a la vesprada i ha organitzat diverses activitats infantils, a més d’un recorregut titulat ‘Visita al museu amagat’, que recorrerà racons que habitualment estan tancats al públic, sessions de microteatre, la projecció de la pel·lícula El atlas de las nubes, una sessió nocturna de contes per a adults o un concert, entre altres activitats.
El MUBAG, que exhibirà en la seua entrada la instal·lació ‘L’art vol ser sentit’, oferirà una programació molt variada i enfocada a tota la família. La ‘Marató fotogràfica‘ agruparà el diumenge totes les imatges compartides en Instagram des del dijous pels visitants, amb el hashtag #DimMUBAG, per a projectar-les en el museu. A més, l’exposició permanent ‘El segle XIX en el MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista‘ s’enriquirà amb una nova i “misteriosa” obra que una visita guiada traurà a la llum el dia 18 a les 18:30 hores. La música també serà protagonista aquests dies de la mà del concert de piano que tindrà lloc el divendres 19 a les 19:00 hores.
La mostra temporal ‘Goya. Testimoni del seu temps’ acapararà gran nombre d’activitats: passades guiades –un d’ells traduït a llengua de signes- i diverses iniciatives enfocades al públic infantil com el joc ‘Dins del laberint’, el taller ‘Imaginant com Goya’ o la proposta per a pintar els murs del museu, igual que fera l’insigne pintor amb els de la seua finca La Cinquena del Sord. Així mateix, el dissabte a les 22:00 hores l’espectacle teatral ‘Aiguafort, Almafuerte’ desgranarà l’expressió dramàtica en els gravats de l’artista i el diumenge un actor oferirà una visita teatralitzada a l’exposició.
Finalment, el MUBAG repetirà l’obertura del taller de restauració i magatzems d’obra, donat l’èxit obtingut el passat any. Tant per a aquesta com per a la resta de les activitats és necessària la inscripció prèvia en el telèfon 965146787 (de dilluns a divendres, de 9:00 a 14:00 hores).
FOTO: TONY GARCÍA
Per la seua banda, el MARQ celebrarà jornades de portes obertes els dies 18, 20 i 21, tant en el museu com en els jaciments arqueològics, sota el lema ‘Convivència entre cultures en l’Edat Mitjana en les nostres terres’ i ampliarà els seus horaris. El dia 18 començaran les visites guiades que es perllongaran durant tot el cap de setmana al costat de tallers, jocs didàctics i un photocall de l’Edat Mitjana.
A més, el museu ha destinat alguns horaris específics per a rebre a col·lectius relacionats amb l’accessibilitat i la responsabilitat social, com a aules de la tercera edat, Down Alacant, Aspanion o Associació Vida Lliure.
Finalment, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert oferirà el dijous 18 una visita guiada i la trobada entre l’artista Miriam Rincón i el comissari Bernabé Gómez, de l’exposició ‘Inerta però viu’ que actualment pot visitar-se emmarcada en el cicle ‘Art en la Casa Bardín’. El divendres, l’arquitectura centrarà l’activitat del IAC sota el títol ‘L’art té permís per a envair’, una trobada entre la directora d’Arquitectures Efímeres de la Universitat d’Alacant amb alumnes de tercer curs.

Dia dels Museus

Des del 1977, el Consell Internacional de Museus (ICOM) organitza aquesta jornada festiva amb l’objectiu de sensibilitzar el públic sobre el fet que “els museus són un mitjà important per als intercanvis culturals”. Com cada any, l’ICOM escull un tema entorn del qual girarà l’esdeveniment, i el 2017 el tema triat per a aquestes jornades és “Museus i històries punyents: dir en els museus allò que no es pot explicar”. La comunitat museística mundial celebrarà el Dia Internacional dels Museus el 18 de maig de 2017, encara que les activitats a Alacant es prolonguen fins al 21 de maig.
El tema central elegit per a aquest any remarca el paper dels museus que, posant-se al servei de la societat, poden esdevenir centres de pacificació de les relacions entre els pobles. A més, subratlla com l’acceptació d’un passat dolorós constitueix un primer pas per a imaginar un futur comú sota el signe de la reconciliació. Segons destaca l’ICOM “escollint Dir en els museus allò que no es pot explicar, el tema del DIM 2017, permet aprehendre l’incomprensible dels passats dolorosos inherents a la humanitat. Aquest tema convida el museu a posicionar-se com a actor que contribueix a apaivagar les històries traumàtiques passades gràcies a la mediació i a la pluralitat de punts de vista expressats”.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.