La catedràtica d'Òptica María Josefa Yzuel Giménez és la primera dona que va aconseguir una plaça com a professora de Física en una universitat espanyola, l’any 1971


El premi serà lliurat el dimecres 8 de març a les 19:00 hores al Paranimf de la UA, en el marc dels actes institucionals organitzats en commemoració del Dia Internacional de les DonesREDACCIÓ | SAN VICENT- El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant va aprobar ahir per unanimitat la concessió del Premi IgUAltat 2107 a María Josefa Yzuel Giménez, catedràtica d’Òptica per la Universitat de Barcelona i primera dona que va aconseguir una plaça com a professora de Física en una universitat espanyola, l’any 1971.

Yzuel en una imatge d'arxiu de la UAB
Amb una dilatada producció científica amb una enorme repercussió en diferents àrees de l’Òptica, la investigació de Yzuel ha tingut la seua aplicació i desenvolupament en àmbits com la imatge mèdica on va proposar, per primera vegada, l’aplicació de tècniques específiques per a la millora de les imatges diagnòstiques. Com ha argumentat la vicerectora de Responsabilitat Social i directora de la Unitat d’Igualtat, María José Rodríguez, "amb això s’exemplifica un dels trets més destacats de la seua biografia: el caràcter d’acadèmica i científica pionera en l’àmbit de l’òptica; una investigadora que va trencar les lleis (socials) de la física".

La proposta de la catedràtica arriba amb un ampli aval tant dins com fora de la Universitat d’Alacant, on ha tingut el suport de diferents centres, departaments i grups d’investigació, amb molts dels quals, a més, li uneix una sòlida i extensa relació acadèmica i investigadora.

Amb les millors qualificacions, es va llicenciar en Ciències Físiques el 1962 i aconsegueix el grau de Doctora l’any 1966 en una època en la qual "hi havia altres branques més apropiades per a les dones", parafrasejant la mateixa Yzuel. El 1967 va eixir a l’estranger per a continuar la formació, quan això no era una pràctica gens estesa, tampoc entre els homes, després d’obtenir una beca postdoctoral del British Council per a una estada en la Universitat de Reading (Regne Unit), l’única dona que la gaudiria en aquella edició.

Juntament amb la seua tasca acadèmica i científica, Maria Josefa Yzuel Giménez s’ha compromès i ha participat amb nombroses societats científiques, tant nacionals com internacionals. Va ser, entre d’altres, la primera dona a presidir la Societat Espanyola d’Òptica (1993-1996) i Secretària General de l’European Optical Society (1996-1998), exercit per primera vegada per una persona científica espanyola.

Al llarg de la seua carrera, ha defensat el paper de les dones en la ciència, i ha visibilitzat l’aportació d’aquestes al desenvolupament i el progrés social. Va ser conscient de la discriminació que va patir en la seua carrera acadèmica temps després: "la vida m’ha fet feminista". Ha declarat que el seu treball li va permetre defensar-se "davant d’una oposició en la qual es valorava que un home, per exemple, es casara".

Des de la creació de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques (AMIT), contribueix en la defensa de la no discriminació i la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’acadèmia amb l’objectiu d’ajudar i promoure la incorporació d’investigadores novelles a la carrera científica. El seu compromís la va portar a fundar el Grup de Dones en la Física de la Reial Societat Espanyola de Física.

María Josefa Yzuel va ser la presidenta de l’Any Internacional de la Llum i és doctora honoris causa per tres universitats. Al 2014 va rebre la Medalla de la Real Sociedad Española de Física (RSEF).

Aquesta és la cinquena edició del Premi IgUAltat que el 2013 es va concedir al Centre d’Estudis sobre la Dona (UA); el 2014, a l’equip de Futbol Sala Femení (UA), el 2015 a la professora Marta Macho Stadler, de la UPV/EHU i l’any 2016, a Aigües Municipalizadas d’Alacant, EM (AMAEM).

Publicar un comentario

 
Top