pregoner.es - Diario online de la comarca de l'Alacantí

Ignacio Álvarez-Ossorio presenta el llibre ‘Siria. Revolución, sectarismo y yihad’

El dimarts 31 a les 20:15 hores a la Seu Ciutat d’Alacant de la UA

REDACCIÓ | ALACANT – El professor d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d’Alacant i coordinador d’Orient Mitjà i Nord d’Àfrica en l’Observatori de Política Exterior de la Fundació Alternatives, Ignacio Álvarez-Ossorio, presenta el seu llibre Siria. Revolución, sectarismo y yihad a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) a les 20:15 hores.

L’autor és a més investigador de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz (IUDESP) i membre de la Junta Directiva del Comitè Español de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) i és col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació com El País, El Correo i TVE.

Francisco Torres, professor de l’Àrea d’Anàlisi Geogràfica Regional i vicerector de Qualitat i Innovació de la UA, presentarà a Álvarez-Ossorio.

‘Siria. Revolución, sectarismo y yihad’

El que va començar com una revolució popular contra Bashar al-Asad es va transformar prompte en una confrontació civil entre un règim autoritari, que va apostar totes les cartes a la denominada solució militar, i els diversos grups rebels, incapaços de formar un front comú per a lluitar contra un rival molt més poderós en una guerra asimètrica.

La indiferència occidental davant del descens de Síria als inferns va obrir el camí a les potències regionals que van armar els diversos bàndols de la contesa, fet que va intensificar el sectarisme en un país on les minories ètniques i confessionals representen una tercera part de la població.

En aquest escenari caòtic va sorgir el califat gihadista proclamat per l’ISIS. L’aproximació al conflicte sirià no resulta senzilla, com afirma Ignacio Álvarez-Ossorio, entre altres coses per la multiplicitat d’actors implicats en el desenvolupament d’aquest i la diversitat d’interessos que cadascun defèn.

Per a tractar de comprendre’l no només hi ha prou amb tractar la situació interna, sinó que també és imprescindible detenir-se en les seues dimensions regional i internacional per a determinar fins a quin punt les ingerències de Rússia, Iran, els Estats Units, Aràbia Saudita, Turquia o Qatar han agreujat la guerra.

El resultat d’aquesta guerra multidimensional és ben conegut: la major catàstrofe humanitària registrada a l’Orient Pròxim des de la Segona Guerra Mundial amb prop de mig milió de morts i desenes de milers de desapareguts. Com a conseqüència dels enfrontaments, dues terceres parts de la població siriana s’han vist obligades a abandonar les seues llars i s’han convertit en refugiats o desplaçats interns.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.