En un any, la Generalitat ha passat de pagar als proveïdors en 87,52 dies a fer-ho en 58,2 dies


El conseller d'Hisenda, Vicent Soler
REDACCIÓ | COMUNITAT- La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha reduït el període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) en menys dels 60 dies que marca la Llei orgànica d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera en relació a la legislació sobre morositat. En concret, en el mes de novembre, la Generalitat ha aconseguit reduir el termini de pagament a 58,2 dies.

Aquesta dada contrasta amb la situació existent fa un any. A finals de novembre de 2015, el PMP global de la Generalitat es va situar en 87,52 dies, que encadenava 3 mesos per damunt dels 60 dies que contempla aquesta llei. La situació, un any després, s'ha revertit ja que s'ha rebaixat aquesta xifra a poc més de 58 dies al novembre de 2016 i a l'espera de la xifra de tancament d'any, quan s'acaben de carregar al desembre les factures pagades amb el FLA per valor de 907 milions que, previsiblement, tiraran una xifra encara menor.

Segons la Llei d'estabilitat pressupostària, superar durant més de dos mesos consecutius un PMP que excedeix en 30 dies el termini màxim de pagament establit en la Llei de morositat, que és de 30 dies (és a dir, pagar els proveïdors per damunt dels 60 dies), comporta la imposició per part del Ministeri d'Hisenda d'un conjunt de mesures preventives, correctives i coercitives.

"Aquesta regulació, en el cas valencià, és absolutament vergonyosa, perquè el sistema no discrimina la situació de partida de les diferents comunitats", ha lamentat la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, que ha afegit que "la Comunitat Valenciana fa un gran esforç per a abonar les factures al més prompte possible i no pot pagar abans perquè pateix el pitjor finançament per habitant de tota Espanya, una dada reconeguda per tots els experts, inclosos els del Ministeri d'Hisenda, pel Govern central i, recentment, per la Sindicatura de Comptes, que ha xifrat en 14.380 milions els diners que s'ha escamotejat als valencians per no tindre un finançament 'per capita' com el conjunt dels espanyols".

Ferrando ha recordat que les oscil·lacions a l'alça i a la baixa del PMP de la Comunitat Valenciana "depenen directament de les disposicions de FLA que realitza arbitràriament el Ministeri", a causa dels "enormes problemes de liquiditat de la Generalitat, tal com ha reiterat la Sindicatura de Comptes en l'última auditoria, com a conseqüència de l'infrafinançament". "Per això, és un autèntic disbarat que el Ministeri amenace de penalitzar la Comunitat Valenciana per una infracció el responsable de la qual és el Ministeri mateix, que s'ha negat, fins ara, a resoldre el problema modificant un sistema de finançament caducat des de l'1 de gener de 2014".

A pesar de les dificultats, Clara Ferrando ha insistit que la dada de novembre situa la Comunitat Valenciana per sota dels 60 dies. La secretària autonòmica ha apuntat que "pagar al més prompte possible els nostres proveïdors, dins de les nostres limitacions evidents, ens permet projectar una imatge d'administració seriosa i fiable, que s'esforça a pesar dels problemes de fons. Ara qui treballa per a la Generalitat sap que cobra, que no som una administració morosa. L'anterior Consell va arribar a tindre el PMP en 99,07 dies".

Per a la Conselleria d'Hisenda, en compliment de l'Acord del Botànic, és una prioritat fer front als pagaments dels serveis fonamentals, a més de la despesa sanitària, com ara les factures farmacèutiques o els advocats del torn d'ofici, així com l'atenció a la dependència, que es paga a mes complit. Pel que fa als pagaments als ajuntaments, la càrrega de factures es fa prioritzant l'antiguitat i, dins de l'antiguitat, la despesa social.

"El sistema de finançament autonòmic actual és pervers amb la Comunitat Valenciana. Necessitem que l'Estat ens transferisca més recursos i no ens obligue a generar deute acceptant un FLA que hem de tornar amb interessos, però des de la Conselleria d'Hisenda fem tot allò que es pot perquè ni els ciutadans ni els nostres proveïdors en patisquen les conseqüències. Suposa un gran esforç per a la Tresoreria, però hem vingut a gestionar i estem demostrant que sabem fer-ho, inclús amb els escassos recursos que tenim", ha indicat.

El pagament mitjà a proveïdors global inclou les factures de la Generalitat i el sector públic d'aquest, a més de les institucions que depenen de l'Administració valenciana. Així, cal destacar la reducció en el PMP de les universitats públiques valencianes. En concret, la Universitat d'Alacant té un PMP de 5 dies; la Universitat Miguel Hernández d'Elx, de 13, i la Universitat Politècnica de València, de 14,5 dies. La Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló tenen un PMP inferior a un dia.

Publicar un comentario

 
Top