Amb aquesta conferència es posa en marxa l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d'Alacant
REDACCIÓ | ALACANT- El reconegut científic i investigador Juan Luis Vázquez, Premi Nacional d’Investigació, oferirà el dijous 26 de gener a les 19 hores la conferència 'La poderosa influencia de las matemáticas en el mundo actual', en la Seu Ciutat d'Alacant (c/ San Fernando, 40). 

Amb aquesta ponència s'inicia l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu. L'acte inaugural de la vesprada comptarà amb l'assistència del vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, la vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, Amparo Navarro, la directora de l'aula, Ana Laguna, i el director del Departament de Matemàtiques de la UA, Miguel Ángel Goberna, que presentarà el convidat, Juan Luis Vázquez. 

L'aula abordarà diferents temes d'interès en l'àmbit científic i tecnològic amb l'objectiu principal d'acostar-los a la societat des de l'excel·lència científica però amb una perspectiva de divulgació i entreteniment. 

Juan Luis Vázquez és professor emèrit i catedràtic de Matemàtica Aplicada en la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). És Premi Nacional d’Investigació Julio Rey Pastor (2003), membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, i doctor honoris causa per la Universitat d'Oviedo. 

En la xarrada descriurem una història sorprenent que transcorre en els quatre últims segles, de Newton a nosaltres. Després de la invenció del càlcul, que és el gran instrument matemàtic per a descriure un món en canvi continu, la ciència moderna va poder assentar-se fermament. 

En un procés continuat, a voltes pausat, a voltes vertiginós, es van constituir les disciplines físiques, algunes de les quals mons no somiats ni intuïts, i que avui dia són la base fonamental de la nostra societat. En els últims decennis hem presenciat la transició al món de la informació, les dades i les imatges, en què les matemàtiques són el fil ocult que controla el flux d'un món nou, real i virtual alhora. 

Parlarem d'alguns dels molts camps en què el càlcul és el mag ocult al qual sempre es recorre, subtil, ferm i poderós. Darrere de tot això els matemàtics veuen l'harmonia oculta dels nombres i les funcions, la bellesa i unitat que ja hi va veure Newton. I hi ha un veritable oceà encara per descobrir, sabem on pot estar, i serà l'àrdua i emocionant tasca de les noves generacions. Sense matemàtiques no hi haurà paradís en aquest món.

Publicar un comentario

 
Top